Yükleniyor...

HİZMETLERİMİZ

KISIRLIK TESTLERI & ASILAMA

Kisirlik (infertilite) Nedir?

Infertilite yani kisirlik, çiftlerin 1 yil boyunca korunmadan düzenli cinsel iliskide bulunm alarina ragmen bebek sahibi olamamalaridir. Kadin 35 yasindan büyük, adetleri düzensiz veya hamile kalmayi zorlastiran bir hastaligi varsa 1 yil beklenmeden kisirlik testleri yapilabilir. Infertilite bir çift sorunu olarak degerlendirilmeli, testler hem kadin hem erkek için yapilmalidir.

Tedavi edilmemis guatr, kontrol altinda olmayan diyabet hastaligi gibi hormonal nedenler, kadinda yumurtlama (ovulasyon) bozukluklari, geçirilmis enfeksiyonlara bagli olarak tüplerin kapali olmasi, endometriozis, myomlar, tümörler, erkekte sperm üretim bozukluklari, spermdeki yapisal bozukluklar, cinsel yolla bulasan hastaliklar, genetik yatkinlik gibi nedenler ve bunun yaninda psikolojik ve çevresel etkenler, kisirlik sebebi olabilir.

ERKEK KISIRLIK TESTLERI


SPERMIOGRAM – SPERM TESTI

Kisirlik ile ilgili erkekten istenecek ilk test spermiogram testi yani sperm analizidir.

Sperm sayisinin az olmasi, sperm sekillerinin bozuk olmasi, sperm hareketlerinin yavas olmasi veya sperm kanallarinda tikaniklik erkekte kisirlik sebebi olabilir.

Sperm (meni, semen) tahlilinde sperm sayisi, sekli ve hareketi analiz edilir. Sperm sayisi ve normal spermlerin anormal sekilli spermlere orani hesaplanir, hareket derecesi iyi olan spermlerin miktari tespit edilir. Ayrica sperm miktari, pH`i, rengi, lökosit varligi, fruktoz miktari, likefaksiyonu gibi özellikleri incelenir. Numune verildikten sonra gün içinde belirli zaman dilimlerinde spermlerin hareketliligi incelenir. Hareket tiplerine göre siniflandirma yapilir.

Sperm testi sonucuna göre fertilite sorunu saptanmasi için 1 ay ara ile yapilmis 2 sperm örnegi incelenmelidir. Üretilen bir sperm 2-3 ay sonra semene salgilanacagi için, kisinin karsilastigi zararli etkenler veya tedavi için kullanilan ilaçlar sperm üretimini 3 ay içinde etkileyebilir. Sperm testi sonuçlari bu yönde degerlendirilmelidir.

Numune verirken dikkat edilmesi gerekenler;

-Sperm numunesi verilmeden önce 3-5 gün cinsel perhiz yapilmalidir, bu sürede bosalma olmamalidir.
-Disaridan numune kabul edilmemektedir. Merkezimizde özel numune odasinda oynatilan videolar ile daha iyi uyarildiktan sonra bosalim sperm miktarini arttirarak test sonucunu olumlu yönde etkileyecektir.
-Sperm örnegi verilmeden önce idrar yapilmali ve eller yikanmalidir.
-Mastürbasyon esnasinda su, sabun, tükürük, krem gibi test sonucunu etkileyecek maddeler kullanilmamalidir.
-Sperm örnegi için verilen steril kaplarin iç kismina dokunulmamalidir.
-Spermin özellikle ilk damlalari dahil tamami kabin içine verilmelidir.

Spermiyogram çalisma saatlerimizi ögrenmek ve randevu almak için lütfen merkezimizle iletisime geçiniz.

HORMON TESTLERI

Hormonlar cinsel iliski istegini ve cinsel iliski sirasinda ne kadar sperm bosaltacagini belirleyen en büyük etkendir.  FSH ve Testesteron hormonlari erkekte üreme için önemli rol oynar. LH, Estradiol ve Prolaktin hormonlari da analiz edilebilir.

GENETIK INCELEME

Semen analizinde hiç sperm gözlenmeyen (azoospermi) ya da çok az gözlenen erkeklerde mevcut problemin genetik bir kaynagi olup olmadigi arastirilmalidir.

Kistik fibrozis tasiyiciligi tespit edilen erkeklerin esleri de ayni yönden arastirilmalidir. Çiftlerin birlikte hastalik tasiyicisi olmalari halinde hastalik bebekte de ortaya çikabilir ve erken dönemde hayati tehlikeler olusturabilir.

CINSEL YOLLA BULASAN ENFEKSIYONLAR

Cinsel yolla bulasan klamidya, gonore, mycoplasma ve üreaplasma enfeksiyonlari sperm üretimini ya da sagligini etkileyebilir ve kisirliga neden olabilir. Bu enfeksiyonlarin erken tani ve tedavisi önemlidir. Çiftlerin mutlaka birlikte tedavi edilmesi gerekir.

Klamidya: Chlamydia trachomatis bakterisi kadinda rahim boynuna, erkekte idrar yoluna yerlesir ve bu bölgelerde iltihaplanmaya neden olur. Klamidya tasiyan pek çok kiside herhangi bir belirti görülmez. Klamidya testleri için vücut sivisi veya idrar örnegi kullanir.

Gonore: Toplumda belsoguklugu olarak bilinen gonore, cinsel yolla bulasir. Enfeksiyona yakalanmis bir anneden hastalik dogum sirasinda bebegine geçebilir. Erkeklerde gonore enfeksiyonu testiste iltihaplanmaya yol açarak kisirliga neden olabilmektedir.

Mycoplasma Hominis ve Üreaplasma Urealyticum: Çok küçük tekhücreliler olmalari, az miktarda genetik materyal içermeleri ve hücre duvarlari olmamasi nedeniyle klasik kültür yöntemleri ile tespit edilemezler, özel kültür islemleri gereklidir. Mikoplazma ve üreoplazma hem erkekte hem de kadinda genital enfeksiyona neden olurlar.

SPERM YIKAMA

Asilama Nedir?

Yumurtlama sorunu, sperm problemi veya açiklanamayan kisirlik durumu varsa ya da tek basina kisirlik ilaçlari basarili olmamissa, tüp bebekten daha düsük maliyetli ve daha az müdahaleli bir islem olan asilama çözüm olabilir. Asilama, yikanmis spermin yumurtayi döllemek için rahmin içine yerlestirilmesi islemidir.

Sperm örnegi laboratuvarimizdaki numune odasinda uygun sartlarda verilmelidir.


Sperm Hazirlanmasi

Sperm örnegi mikroskopla incelenerek sayi ve hareketliligi saptanir. En hareketli spermleri seçmek amaciyla, hareketsiz spermler, seminal plazma, hücreler ve doku artiklari içinde farkli yogunlukta ortamlar bulunan test tüplerinin yüksek hizda çevrilmesiyle ayristirilir. Spermler pipetle toplanir, üst kisimdaki sivi atilarak çökelti tekrar sulandirilir ve yeniden çevrilir. En son elde edilen sperm örnegi mikroskopla incelenir, tüpte depolanir ve enjektöre çekilip termosla asilama yapilacak yere gönderilir.

Yüzdürme teknigi ya da dansite gradient yöntemiyle yapilan sperm yikama uygulamasiyla, hem sayi hem de hareketliligi artirilmis olan spermin yumurtayi dölleme kabiliyeti artmis olur. Sperm yikama islemi toplam 3 saat sürmektedir. Kanül tarafimizdan tedarik edilmektedir.

KADIN KISIRLIK TESTLERI


HORMON TESTLERI

Adetin 3. gününde ölçülen FSH (folikül uyarici hormon) ve Estradiol hormonu, yumurtaliktaki yumurta rezervini göstererek, kisirlik tedavisine yardimci olmaktadir. Adetin 21. günü yapilan Progesteron hormonu ölçümü de ovulasyon (yumurtlama) olmasi hakkinda bilgi vermektedir.

Tibbi geçmisiniz ve test sonuçlarina dayanarak Prolaktin, Tiroid ve Testesteron seviyelerini ölçen tahliller istenebilir. Bu hormonlarin normal disi seviyelerde olmasi, kisirliga yol açabilir.

AMH (Anti-Mullarian Hormon), yumurta keselerinden salgilanan bir hormondur ve yumurtaliklardaki toplam yumurta sayisi hakkinda fikir verir. Testin adetin herhangi bir günde yapilabilmesi avantajlidir. AMH hormonu degeri ne kadar yüksekse yumurtalik rezervi o kadar yüksek demektir.

PGD (veya PGT): Dogacak olan bir bebekte monozomi veya trizomi (Down Sendromu ve diger trizomiler) gibi sayisal kromozom bozukluklarinin ve tek gen hastaliklarinin (Hemofili, Akdeniz anemisi, kistik fibrozis, muskuler distrofiler gibi) tespiti PGT genetik testi ile yapilabilmektedir. Böylece saglikli embriyolar seçilerek anneye transfer edilmekte, saglikli bebeklerin dogmasi saglanabilmektedir.