Yükleniyor...

HİZMETLERİMİZ

MENOPOZ

Menopoz süphesi söz konusu ise, adetin 3. günü yapilan kan tahlilleri ile çesitli hormon düzeyleri ölçülmektedir. Bu tahliller için açlik veya tokluk gerekmemektedir. Eger hasta uzun süredir adet görmüyorsa tahliller herhangi bir gün yapilabilir.

Menopoz teshisi amaciyla bakilan hormon testlerinden bazilari sunlardir:

FSH: FSH (Follicle Stimulating Hormon) beyinde hipofiz denilen bölgeden salgilanan, yumurtalarin (folikül hücreleri) büyümesini saglayan ve buradan östrojen gibi hormonlarin salgilanmasini uyaran bir hormondur. Adetin 3. günü ölçülen FSH degerinin yüksek olmasi menopozun en önemli göstergesidir.

ÖSTROJEN (ESTRADIOL, E2): Östrojen, yumurtaliklarda büyüyen yumurtalar  tarafindan üretilir. Menopoza girilmesi ile birlikte yumurtaliklarda yumurta büyümesi ve yumurtlama duracagi için östrojen hormon üretimi de yavaslar ve hormon degeri azalmaya baslar.

LH: Menopoz döneminde LH degeri de FSH gibi artmaktadir. Ancak FSH`a göre artisi daha geç basladigi için, LH hormonu düzeyi menopoz teshisi koymak için yeterli degildir.

AMH (Anti Mullerian Hormon): AMH yumurtaliktan salgilanan bir glikoproteindir. Yumurta sayisinin belirlenmesi için AMH testi ölçümü yayginlasmaktadir. Düsük AMH degeri, azalmis yumurtalik rezervi göstergesi olabilmektedir. AMH ölçümü herhangi bir gün yapilabilir, adet döneminde degisiklik göstermez.

Menopoz göstergesi olarak ölçülen diger hormon düzeyleri sunlardir; Progesteron, Prolaktin, Kemik Alkali Fosfataz (Ostaz), Hemogram (Tam Kan Sayimi), TSH, Folik Asit, Kalsiyum, Fosfor.